Sunday, August 18, 2019   Search  
Va aflati aici: Pagina de Start
 
Detalii articol
Adormirea Maicii Domnului; Duminica a XII-a dupa Rusalii ( Tanarul Bogat ) Matei XIX, 16 - 26

16. Si, iata, venind un tanar la El, I-a zis: Bunule Invatator, ce bine sa fac, ca sa am viata vesnica?
17. Iar El a zis:: De ce-Mi zici bun? Nimeni nu este bun decat Unul Dumnezeu. Iar de vrei sa intri in viata, pazeste poruncile.
18. El I-a zis: Care? Iar Iisus a zis: Sa nu ucizi, sa nu savarsesti adulter, sa nu furi, sa nu marturisesti stramb;
19. Cinsteste pe tatal tau si pe mama ta si sa iubesti pe aproapele tau ca pe tine insuti.

20. Zis-a lui tanarul: Toate acestea le-am pazit din copilaria mea. Ce-mi mai lipseste?
21. Iisus i-a zis: Daca voiesti sa fii desavarsit, du-te, vinde averea ta, da-o saracilor si vei avea comoara in cer; dupa aceea, vino si urmeaza-Mi.
22.Ci, auzind cuvantul acesta, tanarul a plecat intristat, caci avea multe avutii.
23. Iar Iisus a zis ucenicilor Sai: Adevarul zic voua ca un bogat cu greu va intra in imparatia cerurilor.
24. Si iarasi zic voua ca mai lesne este sa treaca camila prin urechile acului, decat sa intre un bogat in imparatia lui Dumnezeu.
25. Auzind, ucenicii s-au uimit foarte tare, zicand: Dar cine poate sa se mantuiasca?
26. Dar Iisus, privind la ei, le-a zis: La oameni aceasta e cu neputinta, la Dumnezeu insa toate sunt cu putinta.


Din Evanghelia acestei duminici aflam un adevar, deosebit de important: ca nu este suficient sa fii evlavios, sa nu furi, sa nu desfranezi, sa nu minti, sa nu inseli, sa nu marturisesti stramb, adica nu este suficient sa te abtii de la rau, ci trebuie sa faci si mult bine, ca sa fii desavarsit. Iar cel mai mare bine pe care-l putea savarsi acest tanar bogat era milostenia, ajutorarea saracilor.
Tanarul din Evanghelie era un om evlavios si moral, dar zgarcit. Bogatul evlavios si corect din punct de vedere moral, era, totusi, in adancul inimii lui, un iubitor de averi si nemilostiv. Iar Mantuitorul ii spune ca va fi desavarsit cand va fi milostiv si darnic. Astfel, imediat se constata dificultatea tanarului de a se dezlipi de lucrurile limitate si trecatoare, de a renunta la cele pamantesti pentru a avea comoara cereasca.
Mantuitorul Iisus Hristos ne arata ca nu ne putem mantui numai prin evlavie, daca nu suntem si milostivi, mai ales cand dispunem de multe bunuri materiale. Cand nu avem nici un bun material, milostenia noastra se arata prin cuvantul mangaietor, prin fapta si sfatuirea buna, prin rugaciunea pentru altul, printr-o vorba de incurajare, prin cuvantul de consolare, dar, cand avem avutii materiale, milostenia se arata mai ales prin ajutorarea saracilor. De aceea, Biserica propovaduieste filantropia, ajutorarea celor nevoiasi, atat duhovniceste, cat si material.
Sfatul Mantuitorului, dat tanarului bogat, de a renunta la ceva, pentru a urma pe Cineva este o invitatie la o legatura de iubire vesnica a omului cu Dumnezeu cel Bun, Care Si-a aratat iubirea si bunatatea Sa in Hristos Cel bun si milostiv. Deasemenea, in cuvintele Mantuitorului vedem si o prefigurare a Bisericii. "Urmeaza Mie" inseamna: Fa-te ucenic al Meu! Intra in comuniune cu Mine si in comunitatea celor care Ma urmeaza! Cand il cheama pe tanar sa devina ucenic, de fapt il indeamna sa devina crestin, sa intre in Biserica iubirii lui Hristos, in Biserica iubirii Preasfintei Treimi. Prin aceasta, noi vedem ca Mantuitorul il cheama pe tanarul care gandea si actiona dupa legile Vechiului Testament sa paseasca in Noul Testament, sa devina urmator al Lui si al Evangheliei Sale.
Ca sa fii desavarsit trebuie sa fii urmator al lui Hristos, trebuie sa fii milostiv sau darnic si sa cultivi legatura cu Hristos pentru ca El, Dumnezeu-Omul, este, cu adevarat, bogatia cea vesnica si nesfarsita a slavei si fericirii netrecatoare a Preasfintei Treimi.
Din aceasta Evanghelie mai invatam ca nu este usoara schimbarea vietii omului si orientarea ei pe calea desavarsirii, ca fara lupta si intristare nu este posibila parasirea cailor gresite. Foarte adesea ne intristam cand Hristos, prin Evanghelie, ne cheama sa ne schimbam viata, sa daramam idolii ascunsi in inima noastra, adica patimi camuflate, si sa lasam sa vina in locul lor iubirea si lumina lui Hristos. Totosi, toate sunt cu putinta cand cautam sincer viata vesnica si cerem ajutorul lui Dumnezeu. Amin.

You must be a registered subscriber in order to view this Article.
To learn more about becoming a subscriber, please visit our Subscription Services page.

Scris de: Calin Barbolovici
Postat la data: 8/13/2010
Nr. de accesari: 2260

Return
An error has occurred.
Error: Unable to load the Article Details page.

Terms Of Use | Privacy Statement Copyright 2009 - B.O.R. "Sfanta Treime", Troy, Michigan, USA