Wednesday, November 13, 2019   Search  
Va aflati aici: Pagina de Start
 
Detalii articol
Icoana Maicii Domnului de la Nicula in Biserica Sfanta Treime

  Incepand din 15 februarie 1699, Manastirea Nicula a devenit cunoscuta ca unul din locurile alese de Maica Domnului. Icoana ei, pictata de preotul ortodox Luca din Iclod, a plans cu lacrimi timp de 26 zile la rand, ca o prevestire a tristelor evenimente ce aveau sa loveasca nu numai viata monahala ci si intreaga Biserica Ortodoxa a Transilvaniei.

Din acest moment, Maica Domnului de la Nicula devine nadejdea salvarii din asuprire, din boli si din necazuri. Astfel credinciosii au inceput sa vina in fiecare an pe jos, cu prapori si cantand: "Am venit Maicuta/Sa te mai vedem/Sa-ti spunem necazul/Care-l mai avem"

 Plangerea icoanei a dat nastere si artei pictarii icoanelor pe sticla, o indeletnicire monahala deprinsa si de sateni, Nicula devenind si prima scoala de acest fel din Transilvania. Aceasta traditie este pastrata si azi de catre monahi, dimpreuna cu pictura icoanelor pe lemn.

O copie fidela a icoanei Maicii Domnului de la Nicula impodobeste in aceste zile Biserica Sf. Treime din Troy, MI. Icoana a fost adusa cu binecuvantarea IPS Mitropolit Nicolae si prin straduintele pr. Daniel Ene, secretarul Mitropoliei noastre. Credinciosii se pot ruga Maicii Domnului in prezenta icoanei la slujba Acatistului joi, 23 noiembrie 2017, la ora 19:00 si sambata dimineata la ora 9:00, cand slujba Acatistului va fi savarsita de IPS Mitropolit Nicolae. Sambata dupa-amiaza, icoana va fi dusa de pr. Ioan Gherman la Catedrala "Bunavestire" din Cleveland.

Credinciosii care nu vor avea posibilitatea sa se inchine Maicii Domnului cinstind icoana de la Nicula in aceste zile, o vor putea face in perioada 23-24 decembrie 2017, cand icoana va fi din nou adusa in biserica noastra.

You must be a registered subscriber in order to view this Article.
To learn more about becoming a subscriber, please visit our Subscription Services page.

Scris de: Pr. Calin Barbolovici
Postat la data: 11/23/2017
Nr. de accesari: 1781

Return
An error has occurred.
Error: Unable to load the Article Details page.

Terms Of Use | Privacy Statement Copyright 2009 - B.O.R. "Sfanta Treime", Troy, Michigan, USA